OVER ONS

Royal Goedewaagen


Royal Goedewaagen is een aardewerkfabriek en produceert handgemaakte keramiekproducten voor bijzondere gelegenheden en voor het waarderen van een goede relatie met uw gasten, klanten en personeel. Wij maken handgemaakte keramiek en zijn hierin uniek als één van de oudste aardewerkfabrieken in Nederland.

Producten van Royal Goedewaagen staan voor kwaliteit, vakmanschap en het streven naar perfectie en creativiteit. Wij staan open voor elk idee. Laat ons gerust weten wat uw wensen of ideeën zijn. Wij maken het graag voor u. Noem het passie.

In 1610 werd in Gouda de basis gelegd van onze huidige aardewerkfabriek. We begonnen met eenvoudige en betaalbare voorwerpen voor alledaags gebruik. De eeuwen daarna groeide Nederland uit tot een van de belangrijkste handelsstaten voor tabak. Royal Goedewaagen ontwikkelde zich door scherp marktdenken en innovatieve ontwerpen tot de grootste pijpenfabrikant van ons land.

Tomorrow's Design since 1610


In de jaren '20 van de vorige eeuw haalden we met de overname van een Amsterdamse fabrikant een geweldig team van vakmensen in huis. In die tijd ontwierp Bert Nienhuis Jugendstil-modellen en art-deco-vormen die ons wereldberoemd maakten. Voor scheepvaartmaatschappijen als de Koninklijke Pakketvaart Maatschappij en de Java-China-Japan-Lijn ontwierpen we tegeltableaus in art deco-stijl die destijds als toonaangevend werden gezien.

Royal Goedewaagen verhuisde in 1974 definitief van Gouda naar het Drentse Nieuw- Buinen. In 1989 openden we hier met trots ons eigen museum, dat ook rondleidingen, taxaties en workshops verzorgd. Anno nu maken we er nog net zo ambachtelijk aardewerk als 400 jaar geleden. Door de modernste ontwerptechnieken is het aantal mogelijkheden echter vele malen groter.


 • 16001600

  In de volksaardewerkfabriek 'De Star' van de Goudse familie De Jong worden drinkbekers, etenspotten en voederbakjes gemaakt. Het eenvoudige gebruiksaardewerk- natuurlijk met de hand gedraaid - krijgt een laagje glanzend geel of groen glazuur. Zo vinden jaarlijks honderden artikelen van de pottenbakkerij hun weg naar de zeventiende eeuwse klant.
 • 17791779

  Dirck Goedewaagen wordt opgenomen in het Goudse pijpenmakersgilde. Toeback, meegebracht door de schepen van de VOC, wordt steeds meer gerookt. Later zal zijn kleinzoon Pieter, ook pijpenmaker, verliefd worden op een dochter van de familie De Jong en met haar trouwen.
 • 18531853

  Pieter Goedewaagen koopt 'De Star' van zijn schoonvader Aart de Jong. Het is de basis van het huidige Goedewaagen-concern. Er volgen nog meer overnames van vooral kleine Goudse pijpenmakerijen, waardoor Goedewaagen zich ontwikkelt tot de grootste pijpenfabrikant van ons land.
 • 19231923

  Door de overname van het Amsterdamse 'De Distel' haalt Goedewaagen uitstekende vakmensen in huis. Jugendstil en Art Deco-vormen en decors worden in productie genomen. De Jugendstil-modellen van de wereldberoemde ontwerper Bert Nienhuis worden 'Klassiekers'. Het zijn jaren van internationale roem, ook dankzij de prachtige ontwerpen van onder andere Willem Hendrik van Norden en Carel Adolph Lion Cachet. Tegeltableaus gemaakt voor de scheepvaart lijnen van de Maatschappij 'Nederland', de koninklijke Paketvaart Maatschappij en de Java -China-Japan Lijn zijn pronkstukken in Art Deco-stijl. In de jaren dertig (Nieuwe Zakelijkheid) ontwikkelt Goedewaagen zich tot een vooraanstaand serviezenfabrikant.
 • 19641964

  Goedewaagen krijgt nieuwe impulsen dankzij de overname van de moedervormen van de Goudse sieraardewerkfabriek Plateelbakkerij Zuid-Holland, die dit jaar haar activiteiten beeindigt. Ook de productie van de inmiddels wereldberoemde miniatuurtjes zet Goedewaagen voort.
 • 19741974

  De verhuizing van Goedewaagen van Gouda naar het Drentse Nieuw Buinen is voltooid. In 1963 was hier al een eerste productiehal betrokken, omdat er - in tegenstelling tot Gouda en omgeving - in Drenthe wel voldoende arbeidskrachten voorhanden waren. De export neemt in de jaren tachtig flink toe, vooral op het gebied van museumreplica.
 • 19891989

  Royal Goedewaagen opent met gepaste trots het bedrijfsmuseum. In de expositieruimtes toont het bedrijf haar rijke historie. Regelmatig worden door conservator Friggo Visser bijzondere tentoonstellingen georganiseerd. Het museum trekt jaarlijks enkele duizenden bezoekers, die een goed beeld krijgen van heden en verleden van de voormalige Goudse aardewerkfabriek en haar voorgangers. In hetzelfde jaar neemt Goedewaagen de fabriek van sieraardewerk en modern design 'Flora' over. Nieuwe moderne vormgevers als Floris Meydam en Dorothé van Agthoven maken gedurfde ontwerpen.