Van Nieuw-Buinen tot de Verenigde Naties

Van Nieuw-Buinen tot de Verenigde Naties

Van Nieuw-Buinen tot de Verenigde Naties

Met gepaste trots is Yvonne Kooi directeur en mede-eigenaar van de keramiekfabriek Royal Goedewaagen in Nieuw-Buinen. De titel Drents Ondernemer van het jaar 2015 droeg zij op aan haar onderneming. ‘Het zijn de medewerkers die onze producten maken. Puur handwerk, een prachtig stukje ambacht.’

Royal Goedewaagen staat bekend om haar aardewerk en keramiek. Ook vervaardigen ze nog steeds de sierlijke kalkpijpen waar het circa 350 jaar geleden allemaal mee begon. Maar Royal Goedewaagen doet zo veel meer, zoals een miniatuur van het Vredespaleis.

Verenigde Naties
In opdracht van Buitenlandse Zaken is er een gelimiteerde oplage gemaakt voor de Verenigde Naties. Een bijzonder project, een product met een verhaal. ‘De miniaturen zijn aan de meest invloedrijke mensen van de wereld uitgereikt. En dat dit nu ook bij bijvoorbeeld secretaris-generaal Ban Ki-moon in zijn huis of kantoor staat maakt mij best wel een beetje trots’, aldus Yvonne Kooi.

Het oude ambacht en handwerk wordt gecombineerd met moderne technieken. Aan elk product hebben gemiddeld zo’n zeven paar handen gewerkt. ‘Tegenwoordig richten we ons meer op de business-to-business markt en krijgen we terugkerende orders van bedrijven zoals de Holland America Line’. Daarnaast heeft Royal Goedewaagen overeenkomsten met het Van Gogh museum en het Rijksmuseum om decoraties in keramiek voor bedrijven te vermarkten. ‘Maar we krijgen ook wel opdrachten speciaal voor een event of jubileum en soms als onderdeel van een eindproduct, zoals lampenkappen’, vertelt Yvonne terwijl ze de meest uiteenlopende producten laat zien.

‘Van elk miniatuur krijgt ons museum een speciale editie zodat alles wat hier ooit gemaakt is, bewaard blijft’. Het museum is in hetzelfde pand gevestigd, maar heeft als stichting wel een eigen entiteit. Daarnaast hebben er een aantal overnames plaatsgevonden die nieuwe productieprocessen mogelijk maakten. Drie jaar geleden is het bedrijf Urnencentrum Nederland overgenomen en recentelijk Albarello, bekend van onder meer de Friese witjes en klassieke tegeltableaus. Beide zijn ambachtelijke bedrijven die qua historie goed bij Royal Goedewaagen passen en eveneens kwaliteit leveren. Lees meer over van Nieuw-Buinen tot de Verenigde Naties >>