Royal Goedewaagen opent schildersatelier en winkel in vesting Bourtange

Lutje Winkeltje Handgeschilderde tegels

Royal Goedewaagen opent schildersatelier en winkel in vesting Bourtange

De aardewerkfabriek Royal Goedewaagen uit Nieuw Buinen opent voor het einde van het jaar in het historische vestingdorp Bourtange een eigen schildersatelier en winkel. Op de huidige plek in Bourtange is al bijna 40 jaar ‘t Lutje Winkeltje gevestigd. Uit respect voor de geschiedenis van het in 1978 gereconstrueerde pand zal het atelier straks ‘t Lutje Winkeltje by Royal Goedewaagen gaan heten.

Directeur Yvonne Kooi: “Hiermee gaat een lang gekoesterde wens van ons uit 1610 stammende van oorsprong Gouds bedrijf in vervulling, namelijk een schildersatelier en winkel buiten de eigenlijke fabriek op een mooie historische plek. Zo vergroten we de zichtbaarheid van het ambacht en de schilders activiteiten. De winkel bij onze fabriek blijft wel open, maar we gaan nu zitten waar onze belangrijkste doelgroepen komen.”

Vergroten internationaal toerisme

Met de vestiging van een schildersatelier in Bourtange wil Royal Goedewaagen bijdragen aan een positieve stimulans van het internationale toerisme naar het Noorden van het land. Yvonne Kooi: “Wij maken traditioneel Delfts Blauw  keramiek tot het rijke Gouds plateel, van authentieke Delfts Blauwe tegeltjes tot de welbekende keramische miniaturen. Kortom, exact waar toeristen uit Azië, en de rest van de wereld naar op zoek zijn. Maar ook onze Oosterburen zijn geïnteresseerd in het Nederlands ambachtelijk sieraardewerk. Wij hebben het Nederlands erfgoed hoog in het vaandel, zowel wat onze eigen werkzaamheden betreft als deze vesting en haar activiteiten en hopen door onze komst een positieve flow te creëren naar dit prachtig stukje Nederland.”

Vesting Bourtange

Het vestingdorp Bourtange ligt op 15 km afstand van de keramiekfabriek en is met haar 250.000 bezoekers op jaarbasis één van de parels van de provincie Groningen. De bezoekers krijgen door de volledig gerestaureerde vesting een goed beeld hoe deze rond de 18e eeuw eruit heeft gezien. Door het  jaar heen vinden er activiteiten plaats die de bezoeker terugbrengt in de tijd waarbij verschillende veldslagen  worden nagespeeld en de vesting “belegerd” wordt. Soldaten en bewoners zijn daarbij in de traditionele kleding van die tijd gehuld.

Niet voor publicatie;. Voor meer informatie kunt u contact opnemen met Yvonne Kooi, 0599-616090.