Wilhelmina thuisgebracht

Wilhelmina thuisgebracht

Wilhelmina thuisgebracht

Een tegeltableau van Wilhelmina is vrijdag 2 februari onthuld in Keramisch Museum Goedewaagen in Nieuw-Buinen. Een kroonjuweel van de aardewerkfabriek is weer thuis.

Keramisch Museum Goedewaagen heeft een pronkstuk: een als staatsieportret geschilderd tegelplateau van Wilhelmina der Nederlanden uit 1891. Na een bedrijfsbezoek van het VNO-NCW Noord aan Goedewaagen, mocht voorzitter Alfred Welink als kers op de taart het pronkstuk onthullen.

Wat meteen opvalt aan het door Daniël Harkink in de nazomer van 1891 geschilderde portret van de toen tienjarige prinses is dat ze toen al dezelfde krachtige en stoere houding heeft als ze uitstraalt op foto’s die rond de Tweede Wereldoorlog van haar zijn genomen. ,,Sterker, ik heb zelfs mensen gesproken die meteen een gelijkenis zagen met de drie dochters van Willem-Alexander”, zegt conservator Friggo Visser. Dat de jonge prinses in rouwdracht staat afgebeeld, heeft alles te maken met het overlijden van haar vader, koning Willem III, in 1890.

De verzamelaar Dirk-Jan Nienhuis is de trotse eigenaar van het tegeltableau. Hij kocht het pronkstuk tijdens een veiling in Hilversum en stelde het in bruikleen als kroonjuweel van aardewerkfabriek Royal Goedewaagen. Je zou kunnen zeggen dat Wilhelmina is thuisgebracht in Nieuw-Buinen. ,,In 1898 heeft Goedewaagen een pijpje gemaakt ter gelegenheid van haar inauguratie als koningin. Ze was toen achttien jaar’’, aldus Friggo Visser. Visser is blij dat het museum beslag heeft kunnen leggen op het tegeltableau. ,,Schilder Daniël Harkink stond aan de basis van een periode waarin aardewerk uit Nederland overal ter wereld gewild was.”

Directeur Yvonne Kooi wordt bedolven onder de complimenten. De gasten van VNO-NCW zijn onder de indruk. ,,Super mooi en heel bijzonder. Dit ga ik doorvertellen”, zegt loopbaancoach Edith Wisman uit Groningen. ,,Mijn verwachtingen waren sowieso al hoog gespannen, omdat ik zelf bij Minerva keramiek heb gedaan. Het was super om een kijkje in de keuken van zo’n ambachtelijk bedrijf te mogen nemen.”

Bron: Dagblad van het Noorden, 03-02-2017, pagina 22.