Aardrijkskundedocent in Friese tegels

aardrijkskundedocent-in-friese-tegels

Aardrijkskundedocent in Friese tegels

Zes jaar geleden zocht Aardrijkskundedocent Jan de Vries een tegeltableau en stuitte op de ambachtelijke tegelfabriek Albarello. Hij werd enthousiast en richtte vervolgens zelf een bedrijfje op genaamd Frisian Tiles. Al snel bleek De Vries een neus voor bijzondere, wat grotere opdrachten te hebben. Ook creditcardmaatschappij Hyundai Card kwam via een Brits architectenbureau bij Frisian Tiles terecht.

Op dit moment legt plateelschilder Fons Hoiting van Albarello de laatste hand aan een merkwaardig landschap, dat de komende week wordt klaargemaakt voor transport naar de Zuid-Koreaanse hoofdstad Seoul. De Britten benaderden Frisian Tiles met de vraag een Europees landschap te leveren, waarin verschillende grapjes zijn verwerkt. ,,Een lastige opdracht, want grapjes zijn vaak cultureel bepaald. Ik weet niet waar een Koreaan om moet lachen”, vertelt De Vries. Samen met Hoiting en Lijanne Bos van Albarello bedacht De Vries een heuvelachtig landschap rondom een Toscaans kerkje vol guitigheden. De wand met 611 Friese tegeltjes meet 5 bij 2,5 meter en is bestemd voor het restaurant van de nieuwe ‘cookin librarie’, vertelt De Vries. Een architectonisch hoogstandje waarin creditcardhouders zich kunnen vermaken met boeken, muziek of design.

Dit voorjaar verkochten Pieter en Margretha Baas hun aandelen in de tegelfabriek Albarello in Menaam aan Royal Goedewaagen.

Jaap Hellinga
Leeuwarder Courant, pag. 34
17 september 2016