Groningers geven Erasmus een thuis

groningers-geven-erasmus-een-thuis

Groningers geven Erasmus een thuis

Een Delfts blauw huisje van 3 bij 6 meter markeert de plek waar de grote denker Erasmus is geboren. Twee Groningers bedachten voor een prijsvraag een markering van de geboorteplek van Erasmus. Dit kunstwerk wordt één dezer dagen verrijst in Rotterdam en vrijdag 28 oktober onthuld door burgemeester Aboutaleb.

Het portret van de filosoof Desiderius Erasmus prijkt op de voorzijde van een betonnen kunstwerk dat met z’n trapgeveltjes en raampjes direct doet denken aan een huis. Niets op die plek in Rotterdam herinnerde nog aan het geboortehuis van Erasmus dat al honderden jaren weg is. Het kunstwerk, van architect Reinier de Gooijer en grafisch ontwerper Maaike Disco uit Groningen, geadviseerd door Diana de Graaf uit Rotterdam, markeert de geboorteplek van Erasmus. Maandag treffen de ontwerpers tegelzetter Andries Planting die al een paar dagen vakkundig bezig is met de 1556 genummerde tegeltjes op het monument aan te brengen.

Het kunstwerk bestaat niet alleen uit het portret van Erasmus, maar bevat ook de ideeën en wijsheden van Erasmus. In drie talen – Latijn, Engels en Nederlands – staan tal van zijn inzichten erop afgebeeld. Disco en De Goojer zijn in het leven van Erasmus gedoken. Met dat ze Erasmus leerden kennen, kreeg hun idee meer en meer vorm. Al vrij snel had De Gooijer het basisidee voor het kunstwerk, dat de suggestie van een huisje moest wekken. Ergens lijkt het op het oorspronkelijke geboortehuis van Erasmus, waarvan een tekening bewaard is gebleven.

Zowel Erasmus’ portret als zijn teksten zijn afgebeeld op Delfts blauwe tegeltjes, een puzzel die Disco met precisie heeft uitgedokterd. De tegeltjes zijn deels op moderne wijze geprint en deels gemaakt zoals in Erasmus’ tijd: stuk voor stuk bij het Friese bedrijf Albarello. Lees meer over Erasmus een thuis >>