Stadsherstelminiatuur voor monumentenbehoud

miniatuur-naco-huisje

Stadsherstelminiatuur voor monumentenbehoud

Stadsherstel Amsterdam heeft een Delfts blauwe miniatuur laten maken van ‘Het verdwenen NACO-huisje’. De organisatie wil het grote exemplaar door middel van crowdfunding terug laten keren naar Amsterdam waarbij gulle gevers als dank een blauw met wit miniatuur cadeau krijgen. Liefhebbers van Amsterdam en monumenten kunnen een nieuwe verzameling beginnen en gelijk erfgoed steunen. En Delfts blauwe miniatuurspaarders kunnen uitbreiden met het eerste Stadsherstelminiatuur.

Eerste Stadsherstelminiatuur
Stadsherstel Amsterdam, een restaurerende organisatie met meer dan 600 monumenten in bezit, is zestig jaar gelden begonnen met monumenten redden in de binnenstad van Amsterdam. Maar steeds vaker heeft ze bijdragen van particulieren nodig om dat te blijven doen. Om gevers vanaf €500,- te bedanken voor hun donatie heeft ze haar 1e miniatuur laten ontwerpen. Het blauw met witte miniatuur heeft serienummer 1 gekregen. Hopelijk volgen er meer huisjes zodat meer monumenten gered kunnen worden. En (toekomstige) verzamelaars kunnen zo een uniek Stadsherstelstraatje sparen.

KLM-huisjes
Al tientallen jaren schenkt luchtvaartmaatschappij KLM Delfts blauwe miniatuurhuisjes aan haar Business Class passagiers. Aardenwerken pandjes met karakteristieke gevels van markante Hollandse gebouwen, zoals het Paleis op de Dam. Echte collector’s items voor vliegers. Stadsherstel vond die huisjes zo charmant, dat ze bij dezelfde aardenwerkenfabriek, Royal Goedewaagen, een eigen huisje liet maken.

400 jaar aardewerk met passie
Royal Goedewaagen bracht in 1932 haar eerste Delfts blauwe miniatuur van een historisch gebouw uit. Het bedrijf maakt al meer dan 400 jaar met zorg en toewijding aardewerk. Zij zijn de enige aardewerkfabriek in Nederland die nog werkt volgens ambachtelijke traditie en het predicaat ‘nationaal keramisch erfgoed’ verdient. Kortom: echte liefde voor het ambacht, precies waar Stadsherstel ook voor staat.

‘Het verdwenen NACO-huisje’
Het blauw met witte huisje is een miniatuur van een bijzonder houten gebouw dat aan de IJ-zijde van het Amsterdamse Centraal Station stond. Het was ontworpen door Amsterdamse School architect Guillaime La Croix en werd in 1919 gebouwd in opdracht van ‘J.G. Koppe’s Scheepsagentuur’. In 2004 werd het huisje tijdelijk verplaatst naar Zaandam. Stadsherstel Amsterdam wil dit unieke monument met al haar pracht en praal met hulp van donateurs terugbrengen naar Amsterdam.

Via www.mijnstadsherstel.nl kunnen donaties gegeven worden.