Albarello

Albarello, gelegen in het Friese Menaldum, is de nieuwste dochteronderneming van Royal Goedewaagen. Een ambachtelijk bedrijf waar zowel de kunst van het tegelmaken als de plateelschilderkunst van generatie op generatie is doorgegeven. Een eeuwenoude traditie die bij Albarello vol enthousiasme en passie wordt uitgeoefend. De gerenommeerde tegelfabriek heeft zich inmiddels gespecialiseerd in de volgende categorieën: moderne & traditionele tegelkunst, witjes en restauratie van authentieke tegels.

Binnen de moderne tegelkunst is een exclusieve lijn ontwikkelt die zich kenmerkt door nieuwe kleuren, grondstoffen en materialen die speciaal ontwikkelt zijn voor moderne interieurs. De traditionele tegelkunst kenmerkt zich door klassieke en hedendaagse geschilderde voorstellingen op tegels en tegeltableaus. Dit gebeurt geheel op authentieke en ambachtelijke wijze. De Friese witjes, een product dat afstamt uit de eerste helft van de 17e eeuw, worden op ambachtelijke manier vervaardigd bij Albarello. Nog steeds volgens 17e -eeuws receptuur in een groot scala aan tintnuances en in de oorspronkelijke maat.

Daarnaast is het mogelijk om uw eigen inspiratie en ideeën om te zetten in een unieke creatie. Hierbij kunt u denken aan relatiegeschenken, maar ook aan een authentiek of zelf ontworpen tableau, bord, vaas of plaat. Albarello staat open voor al uw wensen en ideeën. Laat het ons gerust weten. Voor meer informatie kunt u terecht op de website van Albarello.

Restauratie

Albarello heeft zich gespecialiseerd op het gebied van monumentale restauratie en het reproduceren van authentieke vloer-, wand- en geveltegels. Het oorspronkelijke productieproces wordt volledig geanalyseerd. Dat maakt het mogelijk om tegels, gevelstenen en andere beeldbepalende bouwmaterialen te produceren die naadloos aansluiten bij de authentieke bouwmaterialen. Door middel van ervaring, kennis en uitvoerig testwerk komt de ontwikkeling van kleuren, glazuren, tactiliteit en tegelvormen tot stand.

Wij leveren maatwerk en maken de tegels in onze eigen fabriek. Naast de traditionele technieken, volgt Albarello de meest innovatieve ontwikkelingen op het gebied van keramiek, zodat de allernieuwste reproductiemogelijkheden toegepast kunnen worden.

Bovenstaande slideshow laat één van de restauratieprojecten zien, namelijk de tegeltableaus aan de gevels van het Rijksmuseum. Veel tegels waren aangetast en moesten daarom vervangen worden door gave exemplaren. De kleuren, schilderstijl en uitstraling moesten overeenkomen met de authentieke tegels. Daarnaast moesten de “nieuwe” tegels precies passen en aansluiten in de nog resterende tableaus. Een flinke en interessante klus, maar we zijn trots op het resultaat.