Rondleidingen

Vaste rondleidingen door het in 2015 met twee nieuwe zalen uitgebreide museum en door de fabriekswerkplaatsen elke maandag om 14.00 uur, elke donderdag om 10.15 uur en elke zaterdagmiddag om 14.30 uur, op voorwaarde van een deelname van minimaal 4 personen* én een telefonische of e-mailreservering minimaal 24 uur van te voren, zodat wij tijdig onze rondleiders kunnen waarschuwen.

Prijs € 10 per persoon, inclusief koffie of thee met een snee Groninger koek. Voor 6 tot en met 17 jaar € 5 per persoon, inclusief koffie, thee, fris met een snee Groninger koek. * Bij een kleiner aantal dan 4 personen bedraagt de rondleidingsprijs € 40.

Bij de rondleiding buiten de werktijden van Royal Goedewaagen zijn er geen demonstraties door personeel in de fabrieksateliers, wel worden veel meer afdelingen bezocht en toegelicht dan op werkdagen mogelijk is. Een complete rondleiding duurt in alle gevallen zeker anderhalf uur. In het museum draait permanent een door Rien Wijnsma gemaakte documentaire waarin de hele productie van de Heineken-miniatuur ‘De Hooiberg’ te volgen is.

Op e-mailafspraak zijn groepsrondleidingen mogelijk op werkdagen voor minimaal 8 tot maximaal 70 personen. Prijs € 10 per persoon, inclusief koffie of thee en Groninger koek. Arrangementen met meer koffie of thee en gebak zijn op afspraak te boeken.

Het is verder mogelijk om op e-mailafspraak groepsrondleidingen te krijgen in de vooravond, in het weekend buiten de openingsuren en op nationale feestdagen. De prijs bedraagt dan € 12 per persoon. Desgewenst kan voorafgaand of na afloop ook nog een verenigingsprogramma uitgevoerd worden.

Het verhaal voor de groepsrondleidingen wordt door de museummedewerkers nadrukkelijk op maat aangeboden. Het is daarom van belang goed aan te geven waarom een rondleiding wordt aangevraagd. Gaat het om puur een gezellig dagje uit? Dan is er in het verhaal meer ruimte voor anekdotes over het vroegere aardewerkgebruik of de symboliek die aan het pijproken verbonden was. Voor ondernemers die meer geïnteresseerd blijken in de economische kant van de bedrijfsgeschiedenis van de negen fabrieken die in het huidige Goedewaagen-concern zijn opgegaan, staat dat aspect centraal. Kunst- en keramiekliefhebbers die vragen beantwoord willen zien over de specifieke vormgeving, bijzondere keramische technieken of over een bepaalde kunstperiode, kunnen een dergelijke rondleiding aanvragen, zie onder Workshops ook het uitgebreide, educatieve programma van het museum.

Met een productiegeschiedenis van meer dan 400 jaar voor de Goedewaagen-bedrijven kunnen de museummedewerkers een buitengewoon interessant verhaal aanbieden over de ontwikkeling van handgedraaid aardewerk, pijpen, sier- en gebruiksaardewerk, serviezen, tegels en tegeltableaus, miniaturen en grote plastieken. Nauw samenwerkend met de enig overgebleven aardewerkfabriek die in de volle breedte nog alles in Nederland zelf produceert, koestert het Keramisch Museum Goedewaagen het erfgoed van vaderlandse, oud-ambachtelijke technieken en tegelijk de keramische vernieuwing die het Goedewaagen-concern ook als enige deed overleven. Kortom, een belevenis van jewelste!

ARRANGEMENTEN