Architecten van Mourik

UTRECHTLAB

KNAPPE KOPPEN

In augustus 2017 werd Architecten van Mourik gevraagd een concept te ontwikkelen dat invulling geeft aan Utrechtlab, een concept dat de rol van een moderne overheid faciliteert en versterkt. Een concept waarbinnen specialisten hun eigen strategieën kunnen introduceren, waardoor nieuwe perspectieven ontstaan. De waarden die daarbij voorrang geven zijn: transparantie, circulariteit, neutraliteit en creativiteit.

Het UtrechtLab is een inspirerende, neutrale omgeving, waarin de provincie Utrecht samenwerkt met andere partijen (knappe koppen) om oplossingen te vinden voor de complexe en grootschalige vraagstukken van vandaag en morgen. In Utrechtlab staan kennis en de ideeën van mensen centraal, met het doel om de vraagstukken helder te formuleren en van daaruit zoeken naar oplossingen.

Een goed gesprek begint vaak bij een kop koffie. Het UtrechtLab servies is ontwikkeld om dit gesprek inhoudelijk te faciliteren en stimuleren. Iedere kop afzonderlijk staat voor een eigen strategie en vormt de aanleiding voor een discussierichting die mogelijk leidt tot een oplossing. De verzameling kopjes is overduidelijk familie van elkaar en toch is het ontwerp van elk kopje onmiskenbaar anders. Ze symboliseren de verschillende strategieën die je bij elk willekeurig ingewikkeld vraagstuk kunt intzetten om tot een resultaat te komen. Wordt de aanpak analogisch, overdrijvend, tegenovergesteld, of juist unificerend?

Het UtrechtLab servies wordt opgeborgen in een servieskoffer met een wit tafelkleed. Zo kan deze inspiratiebron ook op andere locaties worden ingezet.